‘Hét moment dat jullie elkaar voor het eerst zien op jullie trouwdag,
wíl je gewoon vastgelegd hebben.’
Als je mijn trouw-site hebt gelezen weet je dat de first-look één van mijn favoriete momenten op de trouwdag is.
Waarom zou je een first-look doen op je bruiloft?
De first-look is een rustig en intiem moment dat plaatsvindt voorafgaand aan de ceremonie. In de voorbeelden gebruik ik een man en vrouw als bruidspaar. De bruid loopt vaak vanaf achter naar haar bruidegom, tikt hem dan op de schouder (of zegt zijn naam), waarna hij zich omdraait en ze elkaar zien.
De first-look is een niet traditioneel moment, en veel bruidsparen zetten er daarom snel een streep door.
Het is natuurlijk niet verplicht een first-look te doen, maar ik leg je graag uit waarom je dit wél zou moeten doen.
Je hebt er misschien nog niet over nagedacht, maar op je trouwdag breng je de eerste helft van de dag apart van elkaar door. Vervolgens sta je vanaf de ceremonie tot het einde van het feest in het middelpunt van de belangstelling, al je gasten zullen hun ogen op je gericht hebben. De first-look is dus vaak het enige niet-geregisseerde moment dat jullie de hele dag samen delen zonder dat er iemand anders aanwezig is.
De first-look kun je het beste buiten doen, als die mogelijkheid er is, op een ruime en rustige plek, zodat jullie niet gestoord worden bij dit bijzondere moment. Dit kan een parkje in de buurt zijn, in de tuin of op een mooie foto-locatie. Bij voorkeur dus zonder de gasten en kinderen erbij, zodat jullie écht even een momentje voor elkaar hebben.
Neem de tijd voor elkaar en vergeet de omgeving. Tijd speelt bij dit moment geen rol, dit kan 1 minuut zijn, maar ook 5 minuten. Jullie geven zelf aan wanneer jullie klaar zijn voor de mini-fotoshoot die hierna volgt.
De first-look brengt vaak veel emoties met zich mee en levert dan ook hele toffe plaatjes op. Er zijn vaak enkele zeer warme omhelzingen, misschien een traan, en veel “Oh mijn god, je ziet er PRACHTIG uit!”. En een bijkomend voordeel is dat dit intieme moment meestal de zenuwen voor de rest van de dag wegneemt. De rest van de dag zal vaak dus een stuk relaxter zijn!
First-Touch
Geloof het of niet, maar dit bestaat ook. De first-touch is net iets anders dan de first-look, jullie zullen elkaar bij dit moment (meestal) nog niet zien, alleen elkaars hand vast kunnen pakken en elkaars stem horen.
In plaats van de first-look, kun je dus ook de first-touch doen, als jullie elkaar nog niet willen zien voor de ceremonie. Combineren van de first-look en -touch kan natuurlijk ook. Hierbij kunnen jullie allebei aan een kant staan van bijvoorbeeld een muurtje of deur, zodat jullie de ‘first-touch’ kunnen doen. Je kunt hier je geloften aan elkaar voorlezen en vervolgens stappen jullie allebei naar voren om elkaar te zien.
Bij het altaar
Er zijn natuurlijk ook een aantal traditionele versies van de first-look, dit zijn het ophalen bij de deur of elkaar bij het altaar pas zien. Deze versies raad ik persoonlijk af. Bij deze versies heb je namelijk minder privacy, je hebt dan niet even de tijd om écht van dit bijzondere moment te genieten. Alle ogen zullen dan op jullie gericht zijn.
Stel je doet de first-look bij de ceremonie. De bruidegom staat bij het altaar klaar, álle ogen zijn op hem gericht. Je kunt je denk ik wel voorstellen hoe hij zich voelt. Dan komt eindelijk zijn bruid binnen, vol spanning loopt ze naar hem toe, met nu alle ogen op haar gericht. Wanneer ze samen zijn is er een omhelzing en start de ceremonie. En vanaf dit moment zijn alle ogen de rest van de dag op het bruidspaar gericht.
Natuurlijk kun je naast de first-look óók nog de versie bij het altaar doen. Alleen dan met minder/geen spanning, want jullie hebben dit intieme moment al samen gehad. Of combineer de first-look bij de ceremonie met de first-touch.
Afhalen bij de deur
Een andere traditionele manier van de first-look, het afhalen bij de deur. Foto-technisch zou ik minder snel voor deze versie gaan. Vooraf moet ik al kiezen van wie ik de blik vastgelegd zou willen hebben. Je zult dus 1 van jullie op de rug zien. Vanaf binnen is het ook lastig om vast te leggen, mede door de ruimte én het verschil in lichtsterkte met buiten. Dit zorgt weer voor kwalitatief mindere plaatjes. Ook staan vaak familie en buren buiten klaar om mee te kijken, dit kan er weer voor zorgen dat dit moment wat 'opgelaten' voelt.
Welke first-look (of touch) past bij jullie?
Commentaires