top of page

Nabewerking

Nadat ik de foto heb gemaakt, is deze nog niet af. Dit is slechts het begin van de foto.


Naast de keuzes die ik maak voor het licht, de locatie en de instellingen, is de nabewerking namelijk ook een essentieel onderdeel. En dat is niet 1 druk op een knop, maar verschillende kleine stapjes die samen het geheel vormen. Wat ik wel belangrijk vind is dat de foto's een natuurlijke uitstraling blijven houden.


Het verschilt natuurlijk per fotograaf en stijl die je gekozen hebt hoe de voor en na foto's er uit zullen zien.

Woorden die mijn stijl beschrijven zijn licht, luchtig, fris, kleurrijk en glossy. Hiervoor maak ik hele andere keuzes bij het fotograferen én in de nabewerking, dan een fotograaf die 'Dark & Moody' of 'Fine-art' fotografeert.

Dark & Moody is, zoals de naam al zegt, sfeervol met een donkere uitstraling, vaak ook wat meer bruin. Dit is precies het tegenovergestelde van mijn stijl. Fine-art kan zowel naar de donkere kant als naar de lichte kant zitten, maar heeft altijd een matte uitstraling. Natuurlijk zijn er meer stijlen en geeft elke fotograaf zijn eigen draai daar weer aan.


Hieronder zie je een aantal van mijn voor en na foto's. Zoals je kunt zien zijn de voor foto's erg flets en wat donker. Met een kleurrijke en glossy na foto.


Nu denk je misschien: Waarom maak je de foto's niet direct lichter? Of: Bij mijn camera komen ze er wel kant en klaar uit. Wanneer je in de camera kiest voor JPEG foto's, krijgen deze al 'standaard' instellingen van de fabrikant mee. Ook zijn er allerlei filters die je (later of in camera) kunt toevoegen. En daar is zeker niks mis mee, dit zorgt er voor dat de foto's snel klaar zijn. Mijn camera zou dat ook allemaal kunnen, alleen dan bereik ik niet het eindresultaat dat ik voor ogen heb en ik kan minder uit de foto's halen, dan wat er in zit.

Er kunnen ook details verloren gaan, die ik in de nabewerking gedeeltelijk terug kan halen. Denk bijvoorbeeld aan een witte trouwjurk, waarbij de details niet zichtbaar zijn.

Natuurlijk kun je in een JPEG ook aanpassingen doen, alleen zal dit de kwaliteit niet ten goede komen én zit er minder ruimte in de foto.

Comments


bottom of page