top of page

Say yes to the dress | Bruiloft inspiratie & tips

Ik denk voor veel van jullie het leukste stuk van de voorbereidingen, het kiezen van jouw droomjurk (of -pak)!

Er zijn zo veel verschillende jurken, zo veel stoffen, pasvormen en kleuren. Deze eigenschappen bepalen de uitstraling en geven ook jouw karakter weer.


Past een jurk niet bij jou?

Een pak of jumpsuit is een mooi alternatief. Ook hier zijn ook zo veel opties voor. Je kunt ook het bovenlijfje van een jurk nemen, in combinatie met een broek en zo zelf een toffe jumpsuit samenstellen.Bandjes of strapless

Een strapless jurk (of jurk met sier-bandjes) is prachtig, maar heeft wel een paar nadelen. Deze jurk zal een stuk strakker zitten dan een jurk met bandjes, om te zorgen dat deze niet afzakt.

Ook bij het zitten zul je verschil merken. Kies er daarom voor om ook bij het passen van jurken in de jurk te zitten. Natuurlijk is deze nog niet voor jou op maakt gemaakt, maar je zult al wel een beetje kunnen zien hoe dit gaat vallen.

Ook als je een toffe strapless jurk hebt gevonden, kun je hier vaak bandjes aan laten maken. Dit kan bijvoorbeeld door doorschijnende stof te nemen, dan neemt dit het 'strapless' effect niet weg, eventueel met kant als toevoeging of met dezelfde stof uit de jurk bandjes of mouwen te maken.Kleur

Heb je er al over na gedacht over de kleur van de jurk? Er zijn zo veel opties, ook wanneer je voor een witte jurk gaat. Veel gekozen kleuren zijn Champagne, Ivoor en Blush. Maar je kunt ook denken aan een blauwe, olijf groene of zelfs een zwarte jurk.

Let bij het kiezen van de kleur ook op je huidtint en haarkleur, want niet elke kleur past bij iedereen. De bruidszaak kan je hier goed in adviseren. En ook deze kleur gaat invloed hebben op de stijl van de foto’s.

Kies je voor een harde kleur (denk bijvoorbeeld aan rood), houd er dan ook rekening mee dat deze kleur op je huid en de outfit van je partner kan reflecteren, dit is achteraf niet te herstellen.

Kijk uit met puur-witte tinten, deze kunnen een blauwe gloed geven. Kies liever voor ivoor-wit, als je geen blauwe gloed wilt.


Stof

Er zijn zo veel soorten stoffen en allemaal hebben ze een andere invloed.

• Zijde glanst, is erg soepel en geeft een klassieke uitstraling. Ook satijn heeft dezelfde eigenschappen. Satijn wordt kunstmatig gemaakt en zijde is een natuurproduct, zijde zal dus een stuk duurder zijn dan satijn.

• Tule komt in veel trouwjurken voor, deze geeft bijvoorbeeld net wat meer volume en je kunt er een kleur mee toevoegen aan je jurk. Bijvoorbeeld een aantal lagen wit en een laagje roze, geeft een 'blush' effect. Zo kun je ook de tint van deze kleur bepalen. Door deze kleurlaag wat lager te zetten, zal de kleur subtieler zijn. Ook chiffon lijkt hier erg op, maar is vaak zwaarder en geeft een andere look aan de jurk.

• Kant is ook een veel gekozen stof en geeft een romantische touch aan je jurk. Kant kan met veel andere stoffen gecombineerd worden. Je kunt kant in verschillende vormen en patronen krijgen. Ook kun je in plaats van een jurk volledig in kant ook kiezen voor accenten van kant op de jurk.


Budget

Wanneer je een klein budget hebt voor de trouwjurk, let dan goed op de details en naden. Vaak bij de 'budget' jurken (denk aan een jurk van bijvoorbeeld € 500,-), zie je dat de sluiting opvallend scheef kan zitten of er losse draden/naden zijn. Dit wil niet zeggen dat per definitie een 'budget' jurk niet goed is, maar de kans is gewoon groter dat dit minder zorgvuldig is afgewerkt.

Ook kun je kijken of je met het budget kunt schuiven of naar trouwkleding uit het vorige seizoen/de uitverkoop kijken. Daarnaast zijn er ook mensen die hun trouwkleding een tweede leven gunnen, dus kijk ook eens naar een tweedehands trouwjurk of -pak. En ook zijn er verschillende plekken om een jurk (of pak) te huren! Deze wordt dan kort van te voren op maat gemaakt voor jou en lever je na jullie trouwdag weer in! Zo heb je de mogelijkheid om in jouw droomjurk of -pak te trouwen en blijf je binnen het budget.Sluier

Tegenwoordig wordt er minder vaak gekozen voor een sluier, terwijl deze toch net een beetje extra aan je look kunnen geven. Ook kun je er voor kiezen om de sluier maar een gedeelte van de dag te dragen. Bijvoorbeeld alleen bij de fotoshoot of ceremonie.

De lengte van de sluier maakt ook verschil, een lange sluier (tot op de grond) voegt naar mijn idee meer toe dan een korte.


Match

Bij het kiezen van je trouwkleding is het ook handig om deze te laten matchen met de trouwkleding van je verloofde. Neem bijvoorbeeld een staaltje van de stof(fen) en/of foto van de trouwkleding van je verloofde mee als jullie allebei in een andere bruidszaak je trouwkleding halen. (Laat dit bij voorkeur door iemand anders doen, om alles uit de first-look te kunnen halen.)


In jouw bruidszaak kunnen ze je nog meer vertellen over alles rondom jouw trouwjurk of -pak. So you can say yes to the dress!Comments


bottom of page