top of page

Op zoek naar jouw fotograaf | Trouw tips & inspiratie | Bruidsfotograaf Assen

De trouwfoto’s zullen één van de weinige tastbare herinneringen van jullie bruiloft zijn. Aan de hand van de foto’s en het album zul je namelijk de hele dag kunnen herbeleven. Je jurk, de bloemen, de aankleding, wie waren er, maar vooral de emoties. Deze momenten zijn onvervangbaar en wil je blijven koesteren."Investeren in bruidsfotografie
is investeren in herinneringen."


Let in de zoektocht naar jouw fotograaf vooral op deze 2 dingen. De stijl van de foto’s en of je een klik hebt met de fotograaf. In deze blog probeer ik je een handje te helpen bij de zoektocht naar jouw fotograaf.Stijl en sfeer

Er zijn veel stijlen en elke fotograaf geeft hier weer zijn eigen draai aan. Het is belangrijk dat de stijl van de fotograaf bij jullie past, deze foto's zullen namelijk jullie en jullie dag weergeven. Waar houden jullie van? Denk bijvoorbeeld aan Light & Airy, True to Color, Dark & Moody en Fine-Art.

Ook de gekozen kleuren en locatie spelen een rol bij de stijl van de foto's. Aan de hand van een moodboard (deze kun je op Pinterest heel handig maken) kun je al snel zien wat jullie mooi vinden. Vanuit hier kun je op zoek naar fotografen met een vergelijkbare stijl.


Daarnaast maakt de manier van foto’s maken ook verschil. Denk hierbij aan traditioneel, journalistiek en editorial.

Traditioneel is meer formeel. Journalistiek (of documentair) zijn meer de ongedwongen momenten en editorial kun je omschrijven als foto’s die zo uit een magazine kunnen komen. Ook combinaties hiervan zijn mogelijk. Mijn stijl is bijvoorbeeld een mix van journalistiek & editorial.


Real wedding day

Vraag naast het (online) portfolio ook om een volledige bruiloft in te zien van de fotograaf. Op de site en social media toont de fotograaf vaak zijn mooiste werk. Ook komt het voor dat er vooral styled shoot-foto's in het portfolio staan. Bij zo'n styled shoot heb je alle tijd en het perfecte licht voor mooie foto's. Maar met tijdsdruk, moeilijke situaties en licht omgaan is toch iets anders en dat laatste is op een échte bruiloft vaak zo. Bij het bekijken van een volle trouwdag kun je dus een betere indruk krijgen van het werk van de fotograaf en zijn kunnen.


A match made in heaven

Een klik hebben onderling is zó belangrijk. Een fotograaf zal de hele dag bij jullie zijn en legt intieme momenten vast. Plan dus altijd een gesprek met de fotografen die je op het oog hebt. Zo kun je elkaar beter leren kennen, kijken of het onderling klikt en of je samen kunt lachen. Want dat zie je terug in de foto’s, het maakt écht een wereld van verschil!Een vak apart

Niet iedereen is geschikt om een bruiloft te fotograferen. Het is misschien niet handig om je oom die natuur foto’s maakt als hobby of je nichtje die wel eens portretten maakt te vragen voor je bruidsfoto's. En daarmee wil ik niet zeggen dat dit geen mooie foto’s zal opleveren, het kan ook zeker goed uitpakken! Maar bruidsfotografie is écht een vak apart, het is zo veel meer dan alleen mooie foto’s maken, dit valt niet volledig te omschrijven.


Als bruidsfotograaf heb je te maken met moeilijke lichtsituaties en je wilt ook geen belangrijke momenten missen. Je maakt lange dagen, leeft op adrenaline, bent een duizendpoot en moet vooral niet bang zijn om de leiding te nemen en mensen aan te sturen. Hoewel de planning zorgvuldig is opgebouwd, gaat er toch veel anders op de dag zelf. Stel het regent plotseling, de planning loopt uit of de foto-locatie is anders dan gedacht, in die situaties zou je snel moeten schakelen. Veel kun je natuurlijk leren, dit leer je niet vanaf een Youtube-video of werkboek, maar in de praktijk, door ervaring.


Er zit ook veel meer werk in een bruiloft, dan alleen even een paar kiekjes maken. Na de bruiloft ben je nog vele uren bezig met de foto's en eventueel het album. (Lees meer over in mijn blog 'Nabewerking'.)


Kortom, het fotograferen zelf is maar een klein stukje van het werk van een fotograaf.


Ook zou ik niet een familielid of vriend deze taak in handen leggen omdat ze (een deel van) de dag zullen missen. Hij zal te geconcentreerd bezig met de foto's.


Kosten en zekerheid

De prijzen van trouwfotografen lopen tegenwoordig erg uiteen, dit is vaak mede afhankelijk van de ervaring van de fotograaf. Er zijn veel mensen met een leuke camera die wel even een paar trouwfoto’s willen maken voor een vrij laag bedrag. Hier is zeker niks mis mee!


Maar dit kán ook nadelen hebben. Zoals ik al vertelde zijn er op een bruiloft altijd wel slechte lichtomstandigheden, meestal bij de ceremonie. Als onervaren fotograaf kan het voorkomen dat de foto's dus niet scherp zullen zijn, veel ruis bevatten of overbelicht zijn. Ook kan je apparatuur er zomaar mee ophouden. Vaak heeft een hobbyist geen back-up materiaal en wat gebeurd er dan?

Ik heb al een vaker naar mijn back-up apparatuur moeten grijpen midden in de ceremonie!


100% garantie kan natuurlijk niemand geven, maar bij een ervaren bruidsfotograaf heb je gewoon meer zekerheden. Hij zal bijvoorbeeld naast zijn apparatuur ook back-up apparatuur meenemen, hij weet hoe hij moet handelen bij bepaalde of onverwachte situaties en mocht er iets fout dan is er meestal wel een oplossing.


Heb je een klein(er) budget en wil je niet besparen op je trouwfoto's? Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een professioneel fotograaf alleen voor de ceremonie (en eventueel nog wat momenten) te vragen en verder een hobbyist, beginner of familielid te vragen. Ook kun je schuiven met je budget, als voor jullie het feest bijvoorbeeld minder belangrijk is, kun je daar wat op besparen en dat deel weer gebruiken voor de fotograaf.Afspraken

Welke afspraken maak je met je fotograaf? Zorg dat alles op papier staat, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

  • Welke tijden zal de fotograaf aanwezig zijn?

  • Wat is er inbegrepen bij de prijs? (Reiskosten, nabewerking, album etc.)

  • Zijn er bijkomende kosten?

  • Wanneer kunnen jullie de foto's verwachten?

  • Wordt er een vervanger geregeld wanneer de fotograaf ziek is?

  • Hoe is het geregeld met back-ups en reserve apparatuur?

  • Wat is het plan als het regent?


Dit zijn naar mijn idee de belangrijkste punten om op te letten bij het kiezen van jouw bruidsfotograaf, want deze dag kun je niet weer overdoen.


Ben ik jullie fotograaf?

Willen jullie weten of ik jullie fotograaf ben? Klik hier voor meer informatie over mijn werk als fotograaf. Zijn jullie enthousiast, plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij in!


Trouwadvies

Hebben jullie hulp meer nodig bij het plannen van jullie bruiloft. Bijvoorbeeld het kiezen van de juiste leveranciers of het werken met een beperkt budget. Ik kan jullie hierin adviseren, klik hier voor meer informatie.


Comentarios


bottom of page