top of page

Op zoek naar een bruidsfotograaf | Tips & inspiratie

Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Een bijzondere, leuke, maar ook een drukke tijd. Er is veel te regelen voor deze dag. Jullie hebben waarschijnlijk al een datum en trouwlocatie, en nu is het dan tijd om op zoek te gaan naar dé bruidsfotograaf.


Let in de zoektocht naar jouw fotograaf vooral op de stijl van de foto’s en kijk of het onderling klikt, vertrouw op je gevoel! In deze blog probeer ik je een handje te helpen.Wist je dat…

foto’s één van de weinige tastbare herinneringen van je bruiloft zijn?

het gebruikelijk is om 10-20% van je budget te besteden aan de fotograaf?

een fotograaf zo’n 10 - 14 maanden vooruit geboekt wordt?

elke fotograaf een eigen stijl heeft?

het meeste werk van een fotograaf achter de computer plaats vindt?

je als fotograaf de trouwdag vooral op adrenaline leeft?

bruidsfotografie een vak apart is?Stijl en sfeer

Er zijn veel stijlen, elke fotograaf geeft hier weer zijn eigen draai aan. Waar houden jullie van?

Denk bijvoorbeeld aan Light & Airy, True to Color, Dark & Moody en Fine-Art.


Daarnaast maakt de manier van foto’s maken ook verschil. Denk hierbij aan traditioneel, journalistiek en editorial.

Traditioneel is meer formeel. Journalistiek zijn meer de ongedwongen momenten en editorial zijn foto’s die zo uit een magazine kunnen komen.

Mijn stijl is kun je beschrijven met woorden zoals: fris, kleurrijk, glossy, luchtig, vrolijk, energiek en puur. Een mix van journalistiek en editorial, met een natuurlijke en tijdloze uitstraling.


Hieronder vind je een foto die ik op verschillende manieren heb nabewerkt. Het is niet zo dat het een beter is dan het andere, dit is écht persoonlijk. (Natuurlijk zijn er nog 100'en andere manieren om deze foto na te bewerken. Ook de manier hoe gefotografeerd is heeft hier invloed op.)

De stijl van de laatste 2 foto’s is momenteel hip om te kiezen. Houd je hier van? Denk dan vooral of je dit over 10 of 25 jaar nog steeds mooi zult vinden.A match made in heaven

Een klik hebben onderling is zó belangrijk. Een fotograaf zal de hele dag bij jullie zijn en legt intieme momenten vast. Plan dus altijd een gesprek met de fotografen die je op het oog hebt. Zo kun je elkaar beter leren kennen, kijken of het onderling klikt en of je samen kunt lachen. Want dat zie je terug in de foto’s, het maakt écht een wereld van verschil!"Investeren in bruidsfotografie

is investeren in herinneringen."Aan de hand van de foto’s zul je de hele dag kunnen herbeleven. Je jurk, de bloemen, de aankleding, wie waren er, maar vooral de emoties. Deze momenten zijn onvervangbaar en wil je blijven koesteren.


Een vak apart

Niet iedereen is geschikt om een bruiloft te fotograferen. Het is misschien niet handig om je oom die natuur foto’s maakt als hobby te vragen om je bruidsfoto’s te maken of je nichtje die wel eens portretten maakt. En daarmee wil ik niet zeggen dat dit geen mooie foto’s zal opleveren. Het kan ook zeker goed uitpakken. Maar bruidsfotografie is écht een vak apart, het is zo veel meer dan mooie foto’s maken, dit valt niet volledig te omschrijven.

Als bruidsfotograaf maak je lange dagen, leef je op adrenaline, ben je een duizendpoot en moet je vooral niet bang zijn om de leiding te nemen en mensen aan te sturen. Hoewel de planning zorgvuldig is opgebouwd, gaat er toch veel anders op de dag zelf. Stel het regent plotseling, de planning loopt uit of de foto-locatie is anders dan gedacht, in die situaties zou je snel moeten schakelen. Veel kun je natuurlijk leren, dit leer je niet vanaf een Youtube-video of werkboek, maar in de praktijk.

Er zit ook veel meer werk in een bruiloft, dan alleen even een paar kiekjes maken. Na de bruiloft ben je nog vele uren bezig met de foto's en eventueel het album. (Lees meer over in mijn blog 'Nabewerking'.)


Ook zou ik niet een familielid of vriend deze taak in handen leggen omdat ze (een deel van) de dag zullen missen. Hij zal te geconcentreerd bezig met de foto's.Afspraken

Welke afspraken maak je met je fotograaf? Zorg dat alles op papier staat, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Welke tijden zal de fotograaf aanwezig zijn?

Wat is er inbegrepen bij de prijs? (Reiskosten, nabewerking, album etc.)

Zijn er bijkomende kosten?

Wanneer kunnen jullie de foto's verwachten?

Wordt er een vervanger geregeld wanneer de fotograaf ziek is?

Hoe is het geregeld met back-ups en reserve apparatuur?

Wat is het plan als het regent?


Dit zijn naar mijn idee de belangrijkste punten om op te letten bij het kiezen van jouw bruidsfotograaf, want deze dag kun je niet weer overdoen.


Comments


bottom of page